söndag 28 augusti 2016

Att leva i eget kaos och pilla med findetaljerna till någon annan

Vår fastighet är stor, jättestor. 520 kvm. Stort.
Så vi har delat av ytan till två bostäder, så att vi fick mindre stort själva. (Likväl fortfarande stort)

Det fina lilla gathuset ut mot gatan står snart färdigt för uthyrning. Där inne går vi varje dag och fixar och trixar och färdigställer. Ju mer vi fixar desto mer upptäcker vi att vi måste fixa. Så planen att kunna hyra ut det 1 augusti sprack... Nu siktar vi på att kunna ha det färdigt för annons i veckan.

Inledde tidigt i sommars med att öppna en vägg in mot det lilla köket
Sen plockade vi med varsam hand (för den ska bevaras och återanvändas) bort rumsavdelarna. 
Och plötsligt kändes rummet dubbelt så stort!
 Vi spenderar timmar efter timmar i "lillstugan" och varje kväll när vi släcker och går in till vårt eget kaos så har måste-göras-listan bara blivit längre.
Penselmåla den vackra pärlsponten i taket tills det sticker i hela armen 
Tapetsera, från aprikos till Duros klassiska Gammelsvensk

Fort, tapetsera över de lila väggarna fort. De framkallar en grav allergi. 
Likaså den här blå färgen i MFF-rummet. Snabbt. över med färg och tapet.
Kakelugnen fixas, provtycks och besiktigas. Godkänd! Och plötsligt sprakar en hemtrevlig brasa mitt i rasande renovering. (Och ja, det är en riktigt seriös selfie-pinne hon har där!)
Och så har vi omläggning av taket. Varför inte tänkte vi. En byggställning för att förhöja trivseln ytterligare denna sommar hade suttit fint. 


Och så har vi det fantastiska gamla brädgolvet. Jag transformeras i ett kick till Ernst Kirchsteiger och sprutar ur mig citrat om varmt trä, lycka och barfotakänslan när man går över det.
Före slipning. Golvet förtäljer historia om allehanda restaurangbesök. 
När vi gick där med slipen, och slipade bort allt det bruna ingrodda tyckte jag att golvet berättade om alla de besökare som vandrat över det i jakt på god lunchmat eller ett glas öl. Alla de fötter som stannat upp borta vid baren, beställt och sedan låtit blicken vandra ut över den lilla lokalen i jakt på kärlek, tillfällig eller evig. Spår efter besvikelse och lyckträffar som vi slipade bort och som hamnade i spånsäcken som damm. 


Men nu ska vi sätta in nytt badkar, speglar och hyllor i badrummet, installera diskmaskin och ytterligare bänkytor i köket, tvättmaskin och torktumlare, måla trappa och återstående väggar, fixa ytterdörrar, bygga klädgaderob, lägga in matta i förrådet...det tar ALDRIG slut. Men det gör dygnet och i morgon är det måndag så nu måste jag kila...kvällen är för ung för att sitta och spilla tid på att blogga :)

3 kommentarer:

 1. Avundas er inte allt jobb, men så roligt det ändå måste vara att få förvalta en sån speciell byggnad....eller flera byggnader som det här verkar vara. Väldigt praktiskt att kunna hyra ut en del av ytan, för 520 kvm är verkligen något att bita i!
  Energiboost till er.
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Hoppas jag kommer till Sverige någon gång så jag kan få se hur fint ni gör huset.
  Ni är verkligen arbetsamma.
  Plastfärg på sten = inte jag, oskyldig, kalkade alltid på gammalt vis
  Trägolvet köpte jag begagnat av rivningsfirma,Riv-Andersson i Limnhamn.
  Det kostade 25:/m2 och jag minns att det tog några dagar att få ut alla spik.
  Den bruna lasyren har senare personer lagt till. Vi skurade alltid bara med såpa.
  Huset köpte jag av Karl Gabrielsson för 135.000
  Du skriver under en bild.. Penselmåla taket?
  Stämmer det?
  Får man i så fall komma med ett litet råd?
  Rolla med liten roller + släta med pensel = 3 gånger så snabbt och ändå lika bra.
  Ovanvåning. Om ni inte gillar det nyare parkettgolvet (inte jag) Samma brädor som ligger i restaurangen finns på ovanvåningen. Det går alltså att ta bort det golvet.
  Åtminstone om det inte hänt något mycket drastiskt. Det var en vattenskada för några år sedan. Kanske något hände då? Tror det dock inte.
  Jag är förvånad att taket är i så dåligt skick. Jag lade både underlagspapp och ytpapp innan pannorna kom på plats, men visst 40 år, det är ju ett stycke tid.
  Om takbrädorna läggs om.. Tänk på att uppe vid taknocken finns luftspringa för isoleringsluftningen. Sätter ni igen den så måste den ersättas av annan luftning.
  Finns fettavskiljaren kvar? Om ni kopplar ihop utgående rör inuti fettavskiljaren med ingående dito så försvinner fettavskiljarens funktion.
  DEt kan ni göra utan vidare. Ni behöver ju ingen fettavskiljare.
  Det skulle ju vara tråkigt om ni råkade kopla ett eventuellt toa-avlopp till den stammen.Då hade avskiljaren förvandlats till gödselbrunn istället.
  Att skorstenen fungerade bra är inte så konstigt. Den är murad med Isokern sten.
  På min tid så var fasaden kalkad. Den hade trädgård framför med mycket blommor, en fin "gammal" trägrind. Pelarna i sten och den stora smidesgrinden är senare påfund. Huset är ju som en skånelänga och drt svarta smidet och pelarna ger alltför mycket högreståndskaraktär tycker jag.
  Varför inte sälja grindarna och använda pengarna till något mera pasande?
  Det kan nog bli en slant över dessutom. I filmen om Anno på youtube, ca en minute in, så ser man lite av grinden.

  SvaraRadera
 3. Hej! Var kan man hitta annonsen och hur stort är gatuhuset? Ev intresserad. Hälsningar

  SvaraRadera